Spring naar de inhoud

Dyslexie en Inclusief ontwerp

Surfen op het internet, tegenwoordig een dagdagelijkse activiteit maar voor mensen met dyslexie is dit niet zo vanzelfsprekend. Inclusief ontwerp kan hun ervaring verbeteren.

person with head on computer, she looks frustrated
Twijfelt u of uw website/ platform toegankelijk is?

Wat is dyslexie en hoe beïnvloedt het webgebruik?

Dyslexie is een leerstoornis die invloed heeft op het vermogen om te lezen, te schrijven en te spellen. Het is een aandoening die in verschillende gradaties voorkomt bij individuen. Mensen met dyslexie kunnen verschillende uitdagingen ervaren bij het gebruik van websites en digitale content.

  • Overprikkeling en cognitieve belasting:
    Te veel tekst, ingewikkelde zinsstructuren en veel jargon kunnen overweldigend zijn voor mensen met dyslexie. Dit maakt het moeilijk om de inhoud te begrijpen en te verwerken. Ook kunnen drukke lay-outs, felle kleuren en te veel visuele elementen ervoor zorgen dat het lezen moeilijker wordt.
  • Problemen met leesbaarheid:
    Mensen met dyslexie kunnen moeite hebben met het herkennen van letters en woorden, wat kan leiden tot leesfouten en langzamer lezen. Kleine lettertypes, te weinig ruimte tussen regels en weinig contrast tussen tekst en achtergrond maken het lezen nog lastiger.
  • Inconsistentie en verwarring:
    Onverwachte veranderingen in de lay-out, niet-standaard navigatie-elementen en verschillende gebruikerservaringen kunnen verwarrend zijn voor mensen met dyslexie. Zij hebben behoefte aan voorspelbaarheid en duidelijkheid om goed te kunnen navigeren.

Hoe kan inclusief ontwerp helpen?

Inclusief ontwerp zorgt ervoor dat websites en digitale content toegankelijk zijn voor mensen met dyslexie. Hier zijn enkele manieren waarop dit kan helpen:

    • Verbeterde leesbaarheid:
      Door te kiezen voor goed leesbare lettertypes, genoeg ruimte tussen regels en voldoende contrast tussen tekst en achtergrond wordt de tekst makkelijker te lezen.
    • Duidelijke structuur en navigatie:
      Een overzichtelijke en makkelijk te begrijpen gebruikersinterface met eenvoudige navigatiepaden zorgt voor minder verwarring.
    • Gebruik van multimediale inhoud: Het toevoegen van afbeeldingen, video’s en audiofragmenten maakt de inhoud begrijpelijker voor mensen met dyslexie.

Conclusie

Inclusief ontwerp is belangrijk om digitale content toegankelijk te maken voor mensen met dyslexie en anderen met verschillende behoeften. Zo kunnen we gelijke kansen bieden voor iedereen om te communiceren en te leren. Laten we samenwerken aan het bevorderen van inclusief ontwerp en het creëren van digitale ervaringen die voor iedereen toegankelijk zijn.